Velkommen

Hurum Historielag inviterer til åpen kveld – med salg av den nye årboka og foredrag av Målfrid Ravnåsen Vangen på Tofte Ungdomsskole, Skoledalen 89 på Tofte, tirsdag 26. november, klokken 18.00.

PROGRAM:

• Salg av årbøker
    Det blir anledning til å kjøpe «Årbok for Hurum 2019» til medlemspris kr. 200,-. Ypperlig som julegave. Vi har og eldre årbøker som kan kjøpes for kr 50.- pr bok.
    Vi byr på gratis kaffe, boller og kringle.

Årbok 2019
    Presentasjon av Årbok for Hurum 2019 Frank Tangen fra redaksjonskomiteen forteller om årets bok. Innholdet er preget av at dette er siste året Hurum er egen kommune. Blant annet forteller Randi Maakestad om sin tid som lokalpolitiker. Hun var Hurums første kvinnelige ordfører – og den første ordføreren fra Høyre etter 70 års arbeiderpartistyre.  På medlemsmøtet kan vi høre Randi Maakestad i samtale med Frank Tangen og Monica Vee Bratlie, vår aller siste ordfører. De vil blant annet snakke om viktige begivenheter i kommunens nyere historie – og utsiktene framover.

«Holmsbu malerne»
– et interessant foredrag av Målfrid Ravnåsen Vangen om Oluf Wold Thorne,
én av Holmsbu malerne som døde for 100 år siden.

Målfrid er utdannet kunsthistoriker med hovedfagsoppgave om Henrik Sørensen, og utga i 2018 boken «Innseilingen til de lykkelige øyer». Historien om kunstnerkolonien i Holmsbu 1911 – 1961

Holmsbu Bildegalleri gikk i 2002 over til å bli en stiftelse.
I styret sitter en representant fra Hurum Historielag og en vara.

Det blir også anledning til å kjøpe lodder til inntekt for Hurum Historielag.

Den nye «Årbok for Hurum» er fyldig omtalt på vår hjemmeside.
For å komme dit, kan du trykke på bilde av årboka på høyre side.

Bor du utenbygds, eller har vansker med å komme til oss, kan du få boken tilsendt
(porto vil tilkomme) ved å ta kontakt med:
Gunnar Reiersen telefon: 91 34 14 95  Eller e-post: gunnar.reiersen1@altiboxmail.no
Den nye årboka kan også kjøpes på en av våre 7 salgssteder i Hurum, for kr. 250 pr. bok etter 27. november.

Salgsstedene er:
Sætre: Bestas Hus.
Tofte: Bokhandleren på Tofte og Bygg-Mix.
Filtvet: Joker Dagligvare.
Klokkarstua: Kulturhuset Hovtun og YX Klokkarstua.
Holmsbu: Holmsbu Handel.

Årboka kan kjøpes på disse salgsstedene etter 27.november.
Velkommen til en hyggelig og interessant kveld på Tofte Ungdomsskole!
Med hilsen styret i Hurum Historielag.

Høsttur til St. Johann i Tyrol 2019

Mandag 30. september ble 39 spente huringer plukket opp langs kjøreruta; Hurum rundt. Fulle av forventninger gikk turen innover til Hjortneskaia. Alle kom seg vel om bord i båten, og turen startet med «bli kjent lunsj» i Grand Buffet. Med rolig vær og hyggelig prat, gikk turen mot Kiel. Les hele beskrivelsen her

Utsikt fra borgen i Saltzburg. (Foto: Bjørn Gunnar Heien)

Tur til Telemarkskanalen og Øvre Verket

Øvre Verket er en samling arbeiderboliger ved Ulefoss Jernverk.

Etter at bussen fra Liens Turistbusser hadde plukket opp de som skulle være med gikk turen vestover til Kongsberg og over Meheia. Vi kjørte videre gjennom vakre landskap forbi Notodden, Gvarv og til Ulefoss, hvor båten hadde avreise vel halv elleve og vi startet på dagens store opplevelse. Vi fikk være med på sjarmøretappen, som er strekningen fra Ulefoss til Lunde.

Les resten av turbeskrivelsen her

Siste åpne dag på Tronstadmuseet

Har du enda ikke fått besøkt historielagets museum på Tronstad i sommer?
En siste mulighet har du nå på lørdag 24. august fra kl 12.00 – 16.00.

Verdivurdering
Er du i besittelse av noen gamle gjenstander? Ta de med og få de gratis verdivurdert. Vi har invitert Orville Nordnes, som har mangeårig erfaring med verditaksering av bruktgjenstander, både som auksjonarius, oppkjøper, messearrangør og antikvitetshandler.

Orville Nordnes (arkivfoto fra Eikerbladet)

Salg av kaffe og vafler.

Velkommen!

Pilgrimsvandring til Stikkvannshytta

Målet for vandringen er Stikkvannshytta. (Foto: RHA)

Søndag 11. august.
Bli med på en historisk vandring fra bommen ved Grønsand gård på Storsand, langs Sandstien opp til Stikkvannshytta der Kongsdelene menighetsråd inviterer til friluftsgudstjeneste.

Fremmøte kl.10:00 ved bommen.
Arkeolog og historiker Håvard Kilhavn vil fortelle om bruken av Sandstien som hovedferdselsåre fra Storsand over til Verket. Her vandret konfirmanter til undervisning i Hurum kirke på Klokkarstua, og kister ble båret samme vei til begravelser.
I 1716 var man redd for at svenskekongen Karl XII og hans soldater skulle slå til mot Drammen via Sandstien, og norske soldater lå derfor i bakhold for å hindre svenskenes fremmarsj. Langs denne gamle veien finner vi tufter fra gamle boplasser og mange historier om hvordan man klarte seg under fattige kår.
Vel fremme på Stikkvannshytta starter friluftsgudstjenesten kl. 12:00 og etterpå serverer menighetsrådet skikkelig kirkekaffe, så ta gjerne med noe å spise til.
De som ønsker transport frem og tilbake til hytta kan kontakte Kristin Wold på tlf 977 97 576 – eller Henrik Thrana på tlf 907 67 690.
Kongsdelene Menighetsråd ønsker alle hjertelig velkommen.