Siste åpne dag på Tronstadmuseet

Har du enda ikke fått besøkt historielagets museum på Tronstad i sommer?
En siste mulighet har du nå på lørdag 24. august fra kl 12.00 – 16.00.

Verdivurdering
Er du i besittelse av noen gamle gjenstander? Ta de med og få de gratis verdivurdert. Vi har invitert Orville Nordnes, som har mangeårig erfaring med verditaksering av bruktgjenstander, både som auksjonarius, oppkjøper, messearrangør og antikvitetshandler.

Orville Nordnes (arkivfoto fra Eikerbladet)

Salg av kaffe og vafler.

Velkommen!

Pilgrimsvandring til Stikkvannshytta

Målet for vandringen er Stikkvannshytta. (Foto: RHA)

Søndag 11. august.  
Bli med på en historisk vandring fra bommen ved Grønsand gård på Storsand, langs Sandstien opp til Stikkvannshytta der Kongsdelene menighetsråd inviterer til friluftsgudstjeneste.

Fremmøte kl.10:00 ved bommen.
Arkeolog og historiker Håvard Kilhavn vil fortelle om bruken av Sandstien som hovedferdselsåre fra Storsand over til Verket. Her vandret konfirmanter til undervisning i Hurum kirke på Klokkarstua, og kister ble båret samme vei til begravelser.
I 1716 var man redd for at svenskekongen Karl XII og hans soldater skulle slå til mot Drammen via Sandstien, og norske soldater lå derfor i bakhold for å hindre svenskenes fremmarsj. Langs denne gamle veien finner vi tufter fra gamle boplasser og mange historier om hvordan man klarte seg under fattige kår.
Vel fremme på Stikkvannshytta starter friluftsgudstjenesten kl. 12:00 og etterpå serverer menighetsrådet skikkelig kirkekaffe, så ta gjerne med noe å spise til.
De som ønsker transport frem og tilbake til hytta kan kontakte Kristin Wold på tlf 977 97 576 – eller Henrik Thrana på tlf 907 67 690.
Kongsdelene Menighetsråd ønsker alle hjertelig velkommen. 

Åpne dager på Kystsamlingen

Fra tidligere arrangement. Alle er velkommen! (Foto: Bjørn Gunnar Heien)

Kystsamlingen på Slippen i Holmsbu holder åpent hver lørdag i sommer f.o.m. lørdag 22. juni t.o.m. lørdag 17.august fra kl.11.00 – 15.00. Der vises det frem ulike gjenstander knyttet til kysten og fiske. Dere kan få se forskjellige gamle båter og båtmotorer.
Viser også frem et påbegynt nybygg av en 20 fots seilsnekke etter tegning fra
Filtvet båtbyggeri.


Gratis inngang!
NB: Det er ikke anledning å kjøre bil ned Bugtegata for besøk så vi anbefaler dere å parkere ved kirken eller på Holmsbu torg. Velkommen!

Etterlysning:

Har du en Boogie båthenger du ikke bruker lengre så har Kystsamlingen på slippen i Holmsbu lyst på den til en gunstig pris.

Hengeren må være på 25 fot , 1500 kg og helst med skilter.

Er den noe ødelagt kan karene på slippen reparere det, ingen problem.

Ta kontakt med Stig Tulin tlf. 905 11 275.

Dugnadsjobber 2019

Historielaget har flere dugnadsjobber som vi håper kan være av interesse for deg/dere.
Årbokredaksjonen trenger forsterkning. Fra 1. januar 2019 er det Frank Tangen som har overtatt ansvaret som redaktør for «Årbok for Hurum», og han ønsker seg flere folk i Årbokkomiteen som liker å skrive historier fra Hurum, eller kan intervjue folk som har en historie å fortelle og så lage en artikkel til årboka av dette. Har du interesse for slikt arbeidet? Send da en mail til: tangenfrank@gmail.com Som vanlig etterlyser også redaksjonen de gode, lokale historiene fra gamle dager, så sitter du på en slik, eller kan tipse om noen som gjør det; ikke nøl med å ta kontakt!
Historielagets Bygdesamling på Tronstad trenger flere hender for å drive samlingene videre. Vi jobber for å ta vare på historien, kultur og tradisjoner. Åpent hver tirsdag fra 10.00 til 14.00. Velkommen.
Vi oppfordrer alle som har lyst til å komme å gjøre en liten eller stor innsats for historielaget. Liker du gamle gjenstander og kunne tenke deg en jobb der du kan vise og fortelle historiene bak gjenstandene som er på museet til publikum og skoleklasser, så har vi jobben for deg sammen med flere andre frivillige. Opplæring vil du få. Kontakt:
Arne Antonsen 909 65 307 – Egil Hansen 920 19 589 – Arne Lislerud 959 47 776
Av andre jobber ønsker vi en som kan hjelpe til å få registrert nye gjenstander inn i databasen til Bygdesamlingen, og deretter få satt gjenstandene ut i utstillingen. Kontakt:
Arne Antonsen 909 65 307 – Egil Hansen 920 19 589 – Arne Lislerud 959 47 776
Det er også behov for de som liker å snekre litt, som å forbedre å lage nytt inventar eller noe oppussing av lokalene. Kom en tur innom låven på tirsdager så kan vi informere deg mer om jobbene.
Før vi åpner dørene for publikum til våren/sommeren trenger vi noen til å støvsuge, og tørke støv av gjenstandene etter vinteren. Dugnaden blir tirsdager 7 og 14.mai fra kl 10.00. Når det arrangeres «Åpne dager» lørdag 25.mai-15.juni-27.juli og 24.august fra kl 12.00-16.00 trenger vi flere som kan hjelpe til. Vil du stå i døra, ønske velkommen og selge årbøker, eller være med å steke vafler og koke kaffe? Det trengs også noen personer før åpningene til å rigge i stand og rigge ned etter at arrangementet er ferdig for dagen. Har du lyst til å hjelpe oss på noen av disse dagene så ta kontakt med: Torunn Furuvald tlf. 913 51 164.
I Kvernhusdalen på Tronstad, der smia og saga står jobbes det for tiden med å få satt opp ei laftet tømmerstue, og flere hender trengs til dette. Vi trenger noen med lyst til- eller kunnskap om lafting eller kanskje du liker å sjaue, snekre og male? » Da er dette stedet for deg sammen med en hyggelig gjeng, på tirsdager fra 10.00 til 14.00. På «Åpne dager» har vi behov for hjelp til å ta i mot publikum, vise dem rundt og fortelle litt om disse gamle bygningene som står der. Velkommen til Kvernhusdalen. Kontakter: Bjørn Heien tlf 900 15 472 – Bjørn Solbakken tlf 932 45 702 – Arvid Jensen 481 46 291.