Haldenkanalen og Gamlebyen i Fredrikstad

Alltid spennende med sommertur og vær. Etter lang tids hete og sol utover i mai måned, kom solide regnskyll, og dagsvarsler var noe gardert.

Men turdagen onsdag 13. juni opprant med optimistisk morgenvær for forventningsfulle grupper med reisende klare til å bli plukket opp av Liens hvit/røde buss ført av veteranen Lauritz Sveaas Braathen, vel kjent fra tidligere utflukter.

I god tid før klokken 8 kravlet tre klokkkarstuaboere over kirketoppen og ned til terminalen i Grinna. Bussen kom – vognfører vinket muntert – og bussen dro bare videre. Til Verket for å plukke opp fire i Fjordveien før vandrefolket fra høyden ble sluppet på. Videre til Holm, Kana, Sagene og «Samvirkelaget», og Tofte. Noe konsultering måtte til om hvem som stiger på hvor, men omsider etter Brinkeli, Askelund, Fuglebakk, Filtvet, Børsandveien og Sætre kunne bussen navigeres inn mot vei 23 og Lauritz kunne synge sin velkommenombord-trudelutt.

Tunnelen bød ikke på overraskelser, og reisen nedover Østfold forbi Moss og til Halden gikk raskt unna, ispedd informasjon og diverse lune kommentarer fra rattsiden. Videre litt nordover til Tangen brygge i Tistedal.

Vi siterer innbydelsen fra Lien;

En eventyrlig og historisk reise gjennom Norges eldste kanalsystem, vakker natur og spektakulære sluser. Haldenkanalen i sin helhet har en høydeforskjell på hele 40 m, fordelt på 3 slusesteder. På Brekke finner vi Nord Europashøyeste sluse med en løftehøyde på nesten 27 m.

Kanalens historie strekker seg langt tilbake i tid, bygget i årene 1852-1860.

Vi møtte neste ladning med Lien-passasjerer på brygga, akkurat da været skiftet fra delvis skyet og pent til dramagrått og regn.

Oldtidsveien fra Halden til Fredrikstad passerer en rekke interessante fortidsminner. Selve veien er heldigvis oppgradert fra ride-/kjerrevei til grei moderne standard og utgjør en vakker tur over til Glomma og Gamlebyen.

Vi siterer igjen innbydelsen fra Lien;

Gamlebyen i Fredrikstad er den eldste delen av Fredrikstad by, grunnlagt i 1567 på østsiden av Glomma, der elven deler seg i to løp. Kong Fredrik XI signerte byfundasjonsbrevet og Fredrikstad ble den første norske by som ble grunnlagt etter middelalderen – og den første kongen tillot oppkalle etter han selv. Gamlebyen med sin unike bebyggelse innenfor de vel bevarte festningsverkene fra 1660-tallet gjør den til Nord-Europas best bevarte festningsby.

Vi ble sluppet av ved bymuren. Lauritz parkerte og loste oss til Mormors Café i Gamlebyen. En relativt stresset betjening kom stimende med tilbud om drikke og med middagstallerkener. Trukket laksefilét med uskrelte, kokte potethalvdeler og agurksalat. Salaten kunne godt ha vært ørlite grann søtere i det sure, men alt var riktig godt og rikelig. Desserten var bare helt lekker. Bittesmå keramikkpotter inneholdt eplebiter bakt med kanel og demerarasukker i bunnen, strødd med brune smuler og toppet med vaniljeavstemt krem. Minibondepiker. Høyt terningkast.

En stilig og meget dyktig dame i rød cape guidet oss rundt i byen og delte sine omfattende kunnskaper om festningens historiske fortid. Byen har vært bebodd fra forhistorisk tid, og Østfold er rikt på forminner helt tilbake til eldre steinalder.

Ikke riktig alle var motivert for omvisningen. Noen hadde gått der før, og noen ganske få vurderte varmen og foretrakk en ettermiddagspust i skyggen ved vollgraven.

De som hadde fulgt serien Anno fra Gamlebyen på TV, kunne gjenkjenne lokasjoner.

Hjemreisen var valgt gjennom Råde i vakre landskap og videre nordover på RV 23 gjennom Oslofjordtunnelen – som fremdeles var åpen og klar for gjennomfart. Ikke noen selvfølge det, nei.

Takkfornå-trall ved Lauritz før landing.

Denne gangen var klokkarstuaboerne heldige og ble satt først av ved Kirkealléen før nedstigningen til Bogen og Fjordveien. Dette på bekostning av Storsand-folket, som vant Hurum rundt-turen for anledningen.

Det ble en morsom og begivenhetsrik tur, og hvis det fantes problemer underveis, hørte i hvert fall ingen noe om det.

Historielaget takker Lien og Lauritz for en riktig vellykket sommerutflukt.