Årets Pilgrimsvandring

Pilegrimsvandringen starter fra bommen innenfor Grønsand gård, søndag 23. august, kl 10:00, og følger Sandstien opp til Stikkvannshytta, hvor det blir friluftsgudstjeneste med påfølgende servering av kaffe og deilig bakst ved hytta.

Historisk guiding
På turen langs Sandsstien og den såkalte Oltidsveien over Hurumlandet bidrar
Hurum historielag med historiske stopp ved gamle boplasser og steder som har blitt brukt av folk i Hurum gjennom mange hundre år. Vi får høre om hvordan folk levde under enkle og fattige kår, om folk på kirkevei fra Storsand til Hurum kirke på Klokkarstua – og om norske soldater som i 1716 lå klare langs Oldtidsveien for å stoppe svenskekongen Karl XII.
I fjor fikk også gamle Asker kommune interesse for vandringen, slik at den nå er en del av Asker Kulturår i 2020. Menighetsrådet i Nordre Hurum sokn, Kongsdelene og Hurum ønsker derfor å styrke dette tiltaket ved å gi det et enda bredere kulturelt og kirkelig innhold.

For dem som måtte ønske transport til og fra Stikkvann er det også mulig å bli kjørt helt fram. Ta kontakt med kirkekontoret for nærmere informasjon.

Kystsamlingen på lørdager

Hurum Historielags kystsamling har åpne lørdager i sommer fra og med lørdag 27/6 til og med lørdag 8/8 mellom kl.11:00 til 15:00. Besøkende bes benytte parkeringen i Holmsbu nedenfor kirken. Salg av kaffe og vafler. Vel møtt til en liten omvisning!

Kunne du tenke deg å være med i dugnadsgjengen? Kystsamlingen trenger flere aktive medlemmer. Her er det hyggelig å være og mye å lære. Vi er først og fremst en sosial gjeng som deler interesse for gamle båter, maritim historie og en god latter.

Historielaget og Covid-19

Det har vel neppe gått noen hus forbi at Norge er i en slags unntakstilstand i sommer. Mange av Hurum historielags arrangementer og aktiviteter er dermed enten utsatt, avlyst – eller svært usikre. Historielagets primære oppgave er å formidle historie ut til folk, og følgelig rammes vår virksomhet hardt av denne situasjonen.

Vi følger hele tiden med på myndighetenes smittevernråd og vurderer kontinuerlig mulighetene for å gjennomføre enkelte aktiviteter. Mange av våre lokaler er små og trange, slik at det i all hovedsak blir utendørs eventuelle arrangementer må foregå. Vi kan ikke stikke under en stol at enkelte av oss er i en såkalt risiko-alder. Vi tar ikke lett på dette.

Vår EVENT KALENDER er følgelig tom for arrangementer i 2020. Våre populære reiser har desverre måtte utgå. Tronstadsamlingene kan heller ikke på det nåværende tidspunkt holde åpent på regulær basis – og arrangementer, der historielaget tradisjonelt har vist seg frem – slik som Sætredagen og Toftedagen, er avlyst.

Det er imidlertid lys i tunnelen; smitte- og sykehusinnleggelser er minkende på landsbasis og FHI (Folkehelseinstituttet) kommer stadig med endrede råd til myndighetene. Vi vil holde våre medlemmer og andre interesserte orientert om utviklingen her på nettsidene til Hurum historielag. Kystsamlingen forsøker å tilrettelegge for publikum i mindre grupper. Besøkende må da ringe og avtale på forhånd. Kontakt kan rettes til Hans Blichfeldt på tlf.: 913 28 339.

Vårnytt fra Kystsamlingen

På grunn av koronakrisen stoppet all aktivitet i mars. Nå i mai er det så smått i gang igjen, men med litt redusert antall deltagere. Selv med litt færre i dugnadsgjengen er det sosiale tatt godt vare på. Etter ordinære planer skulle vi holdt åpent for publikum på lørdager mellom kl. 12:00-16:00 i juli og august. Hvordan restriksjoner rundt Covid-19 tillater dette i år, vites ikke på det nåværende tidspunkt, men Kystsamlingen vil annonsere endringer her på nettsidene, så fort myndighetene kommer med ny informasjon. Les rapporten i sin helhet her.