Avduking av minnestein

Avduking av minnestein over de henrettede på Farvelbakken

Søndag 3. november deltar Hurum historielag i Allehelgensdagsgudstjenesten i Hurum kirke. Gudstjenesten begynner kl. 11.00. Etter gudstjenesten avdukes en ny minnestein på Hurum kirkegård over de som ble henrettet på Hurums gamle rettersted «Farvelbakken». Alle, også de som ikke har deltatt på gudstjenesten, er invitert til å høre et foredrag om Farvelbakken under kirkekaffen i kirkestua. Dersom vi også rekker å montere kulturminneskiltet på Farvelbakken før søndag, vil vi også dra ned dit etter kirkekaffen for å innvie det nye skiltet.

Velkommen!

Foredrag ved Hurum Rotary

Hurum Rotary arrangerer, mandag 8. april 2024 kl 19.00 – på Sætre innbyggertorg, et foredrag av Benthe Løvaas, (leder Holmsbu Kunstmuseums venner) og Morten Opsahl (styreleder Stiftelsen Holmsbu Kunstmuseum og Henrik Sørensens samlinger) om maleren Henrik Sørensen og kunstnerkretsen rundt ham.

Henrik Sørensen. Fondveggen i Oslo Rådhus. (Foto Morten Opsahl)

Holmsbu er blant annet kjent for Holmsbu Kunstmuseum, Henrik Sørensens samlinger. Museet ligger i Jahrskogen ovenfor Støa. Her malte Henrik Sørensen hver sommer fra 1911 til han døde i 1962. Det var en stor krets av kunstnere som samlet seg om ham i Støa gjennom 50 år. Der holdt de sammen for å lære av hverandre, men sosialt samvær var også viktig. Mange av disse kunstnerne er blant de mest sentrale fra første halvdel av 1900-tallet. I tillegg til en rekke malerier som finnes i Nasjonalmuseet, andre museer og private samlinger, har de utført store utsmykningsarbeider i sentrale bygninger overhele landet, men også utenfor Norges grenser. Eksempler er Rådhuset i Oslo, Oslo Lysverker (nå Hotell Sommero), Telegrafbygningen i Oslo, Deichmanske bibliotek, Vestre gravlund nye kapell, Grand Cafe (Karl Johans gate) og Folkets Hus (Youngstorget). Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen i New York, FN-bygningen i Genéve (tidl. Folkeforbundets palass), Sjømannskirken i San Pedro utenfor Los Angeles og Linköpings Domkirke er eksempler på utsmykningsoppdrag i utlandet.

Velkommen mandag 8. april kl 19.00 – på Sætre innbyggertorg!

Nye «Hu∂rimar» er kommet!

Onsdag 22.11.23 braker det løs! På Tofte Ungdomsskole blir det årboklansering kl 18:00. Arrangementet er åpent for alle. Det blir foredrag med Sidsel Levin om forfølgelsen av norske jøder under andre verdenskrig, snublesteiner – og skjebnen til de norske jødene som bodde på Sætre og Tofte. Redaktør Bjørn-Erik Eriksen forteller om årets «Hu∂rimar» og det vil bli opplest et utdrag i fra boka.

Det blir anledning til å kjøpe «Huðrimar» til medlemspris kr. 250,-. Vi har og eldre årbøker som kan kjøpes for kr 100.- pr bok – eller hva med bokpakke bestående av 6 valgfrie tidligere årganger for kr 400,-. Overskuddet går til historielagets øvrige virksomhet og vi byr på gratis kaffe og noe å spise. Salg av lodder. Velkommen!

Pilegrimsvandring og friluftsgudstjeneste

Søndag 20. august blir det pilegrimsvandring med påfølgende friluftsgudstjeneste kl.12:00 ved Stikkvannshytta, i marka på Hurumlandet.

Førstkommende søndag arrangeres den årlige friluftsgudstjenesten ved Stikkvannshytta. Dagen starter med en liten pilegrimsvandring fra bommen innenfor Grønsand gård. 

Guidet vandring
Hurum historielag blir med og forteller underveis om gamle boplasser og historiske steder langs ruten. Enkle kår og fattigdom preget mange folks liv i gamle dager. Norske soldater lå i 1716 klare langs Oldtidsveien for å stoppe svenskekongen Karl XII, men det kom heldigvis ikke til trefninger. Skilt med informasjon om historiske fakta langs Oldtidsveien er også satt opp på aktuelle steder. I tillegg til gammel historie gis det tid til å tenke litt på for hva det vil si å være en pilegrim. Det gir en fin overgang til friluftsgudstjenesten ved Stikkvannshytta.
Gudstjenesten feires vanligvis utendørs, men inne på hytta hvis regnet kommer. Menighetsrådet serverer god kirkekaffe og deilig bakst etter gudstjenesten. 

Praktisk informasjon
Vandringen går fra bommen innenfor Grønsand gård, øverst på Storsand, kl.10:00. Her er det mulighet for parkering. Stien går i ulendt terreng og kan være krevende for noen. Turen opp tar omtrent én og en halv time. Det er også mulig å ankomme via andre veier til Stikkvannshytta, for eksempel fra Sætre ungdomsskole eller fra Slingrebekk barnehage. Derfra er det bare å følge skogsveien oppover og sørover til Stikkvannshytta. På skogsveien kan en også sykle eller trille barnevogn. For bevegelseshemmede og eldre: trenger du biltransport til og/eller fra Stikkvann, ta kontakt med Kristin Wold (97797576) eller sokneprest Ragnar Elverhøi.

Historielaget fyller 75 år!

Historielaget runder 75 år og inviterer i den anledning alle til åpen dag på Tronstad gård og Kvernhusdalen den 20. mai fra kl 11:00 –15:00.

PROGRAM:
• Leder for historielaget Sigmund Stokke ønsker velkommen.
• Jens Petter Blichfeldt foredrar om historien til Tronstad gård. 
• Sangkoret Huldrimar kommer. 
• Salgsboder, servering av kaffe, mineralvann, vafler og kaker.

På museet vises en utstilling med bilder av samtlige ordførere i Hurum Kommune, samt kommunens gamle ordførerkjede. Det blir også en utstilling av historiske bilder om Anton B. Nilsen, som etablerte industrien på Tofte, samt bilder fra fabrikkene på Tofte og Sagene.

Kystsamlingen viser frem Filtvetsnekka, Knivsviksnekka, Berntsensnekka, Johansenssnekka og en Gavelbåt. De skal også auksjoneres bort én liten og to større kombijoller til høystbydende over kr. 2.000,-. Inntektene går til kystsamlingens aktiviteter.

I Kvernhusdalen demonstreres deling av steinblokker med «kiler og blekker», etter en gammel teknikk. Ivar Jørstad kommer og skal vise hvordan bjelker ble formet med øks i tidligere tider. I gårdssmia fyrer vi i essa, der det blir anledning til å følge prosessen med smiing. Det vil også bli demonstrert saging av materialer på den gamle gårdssaga.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen til en fin dag på Tronstad!