Foredrag ved Hurum Rotary

Hurum Rotary arrangerer, mandag 8. april 2024 kl 19.00 – på Sætre innbyggertorg, et foredrag av Benthe Løvaas, (leder Holmsbu Kunstmuseums venner) og Morten Opsahl (styreleder Stiftelsen Holmsbu Kunstmuseum og Henrik Sørensens samlinger) om maleren Henrik Sørensen og kunstnerkretsen rundt ham.

Henrik Sørensen. Fondveggen i Oslo Rådhus. (Foto Morten Opsahl)

Holmsbu er blant annet kjent for Holmsbu Kunstmuseum, Henrik Sørensens samlinger. Museet ligger i Jahrskogen ovenfor Støa. Her malte Henrik Sørensen hver sommer fra 1911 til han døde i 1962. Det var en stor krets av kunstnere som samlet seg om ham i Støa gjennom 50 år. Der holdt de sammen for å lære av hverandre, men sosialt samvær var også viktig. Mange av disse kunstnerne er blant de mest sentrale fra første halvdel av 1900-tallet. I tillegg til en rekke malerier som finnes i Nasjonalmuseet, andre museer og private samlinger, har de utført store utsmykningsarbeider i sentrale bygninger overhele landet, men også utenfor Norges grenser. Eksempler er Rådhuset i Oslo, Oslo Lysverker (nå Hotell Sommero), Telegrafbygningen i Oslo, Deichmanske bibliotek, Vestre gravlund nye kapell, Grand Cafe (Karl Johans gate) og Folkets Hus (Youngstorget). Sikkerhetsrådets sal i FN-bygningen i New York, FN-bygningen i Genéve (tidl. Folkeforbundets palass), Sjømannskirken i San Pedro utenfor Los Angeles og Linköpings Domkirke er eksempler på utsmykningsoppdrag i utlandet.

Velkommen mandag 8. april kl 19.00 – på Sætre innbyggertorg!

Sommeraktivitet på BygdesamlingenSommerprogram

Lørdag 17. juni fra kl.12.00 – 16.00 er det åpen dag på Bygdesamlingen.

Gratis omvisning på museet. Salg av kaffe og vafler, årbøker og gårds- og slektshistorie for Hurum. I Kvernhusdalen like ved kan man betrakte et laftet hus fra 1840, samt ei gammel smie. På den gamle saga blir det demonstrert hvordan planker ble sagd før.

Lørdag 22. juli fra kl.12.00 – 16.00 er det igjen en åpen dag på Bygdesamlingen. Gratis omvisning på museet. Salg av kaffe og vafler, årbøker og gårds- og slektshistorie for Hurum.

I Kvernhusdalen like ved kan dere få se et laftet hus fra 1840 og på den gamle saga vil det bli demonstrert hvordan planker ble sagd før.I den gamle smia vil smeden demonstrere smiekunsten for dere.

Orville Nordnes verdivurderer gamle gjenstander. (Foto: RHA)

Lørdag 26. august fra kl.12.00 – 16.00 er siste åpen-dag på Bygdesamlingen i år. Gratis omvisning på museet. Ta med eldre gjenstander for å få disse alders- og verdivurdert gratis av Orville Nordnes. Salg av kaffe og vafler, årbøker og gårds- og slektshistorie for Hurum. 

I Kvernhusdalen like ved kan dere få se et laftet hus fra 1840 og ei gammel smie. På den gamle saga blir det demonstrert hvordan planker ble sagd før.

Sommeraktivitet på Kystsamlingen i Holmsbu.

St. Hanskvelden fredag 23. juni på slippen i Holmsbu fra kl.18.00 til 21.00
Lokalet til Kystsamlingen holder åpent St. Hans kvelden. Holmsbu Mannskor og Fjordbandet kommer. Her kan det bli muligheter for grilling. Ta gjerne også med stol og selvsagt er det gratis adgang. Besøkende bes benytte parkeringen ved kirken – eller på torget, da det ikke er anledning til å parkere i Buktegata.

Kystsamlingens lokaler i Holmsbu (Foto: B. Heien)

Lørdagene den 8., 15., 22. og – 29. juli er Kystsamlingen i Holmsbu åpen fra kl. 12.00 til 15.00.
Gratis adgang og åpent for alle. Det vises frem gjenstander knyttet til kysten, fiske, gamle båtmotorer og båter. Besøkende bes benytte parkeringen ved kirken – eller på torget, da det ikke er anledning til å parkere i Buktegata.

Historielaget fyller 75 år!

Historielaget runder 75 år og inviterer i den anledning alle til åpen dag på Tronstad gård og Kvernhusdalen den 20. mai fra kl 11:00 –15:00.

PROGRAM:
• Leder for historielaget Sigmund Stokke ønsker velkommen.
• Jens Petter Blichfeldt foredrar om historien til Tronstad gård. 
• Sangkoret Huldrimar kommer. 
• Salgsboder, servering av kaffe, mineralvann, vafler og kaker.

På museet vises en utstilling med bilder av samtlige ordførere i Hurum Kommune, samt kommunens gamle ordførerkjede. Det blir også en utstilling av historiske bilder om Anton B. Nilsen, som etablerte industrien på Tofte, samt bilder fra fabrikkene på Tofte og Sagene.

Kystsamlingen viser frem Filtvetsnekka, Knivsviksnekka, Berntsensnekka, Johansenssnekka og en Gavelbåt. De skal også auksjoneres bort én liten og to større kombijoller til høystbydende over kr. 2.000,-. Inntektene går til kystsamlingens aktiviteter.

I Kvernhusdalen demonstreres deling av steinblokker med «kiler og blekker», etter en gammel teknikk. Ivar Jørstad kommer og skal vise hvordan bjelker ble formet med øks i tidligere tider. I gårdssmia fyrer vi i essa, der det blir anledning til å følge prosessen med smiing. Det vil også bli demonstrert saging av materialer på den gamle gårdssaga.

Arrangementet er gratis og åpent for alle. Velkommen til en fin dag på Tronstad!

Åpen dag på Tronstad

Velkommen til åpen dag i Bygdesamlingen på Tronstad (arkivfoto)

Lørdag 20.08 fra kl. 12:00 – 16:00.

Vi inviterer til årets siste sommeråpne arrangement på Bygdesamlingen ved Tronstad gård. Ta en titt på gårdssaga, smia og snekkerverkstedet. Det er gratis adgang og salg av vafler og kaffe! Det vil også bli anledning til å kjøpe årbøker til en hyggelig penge (gode kampanjetilbud på tidligere årganger)! Årbøkene er novellesamlinger av historiske kapitler fra Hurums historie.

Grupper på over 10 personer kan avtale egen gruppeomvisning.
Ta kontakt med Tor (mobilnr.: 90825085) – eller Egil (mobilnr.: 92019589).

Det er tradisjonen tro anledning til å ta med eldre gjenstander for å få disse alders- og kanskje verdivurdert av Orville Nordnes.

Velkommen!

Orville Nordnes verdivurderer gamle gjenstander. (Foto: RHA)

Siste åpne dag

Båtbygging finner sted.

Siste åpen dag på Kystsamlingen i Holmsbu lørdag 30.juli fra kl.12.00 – 16.00. Her er det gratis inngang og åpent for alle. Det vises frem gjenstander knyttet til kysten, fiske, gamle båtmotorer og båter. Det vil også b.l.a. bli vist ca 10 min. video til minne om Stig Tulin da han og Hans Blichfeldt bygget båter i 2012-2013. Besøkende bes benytte parkeringen ved kirken – eller på torget, da det ikke er anledning til å parkere i Buktegata.