Velkommen til Kvernhusdalen!

Huset har tidligere stått på adressen Knivsvikveien 16. Taket er midlertidig dekket med presenning.
Bilde er tatt i juni 2022. Foto: Bjørn G Heien

Ved en av Hurums gamle bygdeveier, ca. 300 m vest for Tronstad gård – tett ved bekken som renner ut i Ertsvika, leier historielaget et område i Kvernhusdalen i tilknytning til vårt lokalhistoriske museum. Siden 2018 har en dugnadsgjeng gjenreist et gammelt beboelseshus fra 1840. Huset er plukket ned stokk for stokk etter instruksjoner fra Buskerud Bygningsvernsenter – og nå midlertidig laftet opp. Det spesielle med dette huset er byggeteknikken. Her er stokkene hogd med øks (?) – og det er ikke brukt sag. Folketellingen for 1801 vise at hele 7 personer var registrert som «bjelkehuggere» bare i Holmsbu. Huset viser interessante detaljer når det gjelder spor av verktøy som ble brukt på midten av 1800-tallet og er reist etter den tids mest vanlige byggestil – en stil som Eilert Sundt beskrev på 1860-tallet som «Akershusisk stue». Det er i hovedsak 2 rom i den laftede delen. 

Byggearbeidet ble opprinnelig utført med enkelt verktøy, mye materialkunnskap og utrolig godt handlag. Vi i dugnadsgjengen skaffet oss tilsvarende, tidsriktig verktøy og satt oss inn i arbeidsteknikkene som ble benyttet i 1840-årene dengang steinblokker til grunnmur ble kilt ut, tømmer til lafting og stolper ble formet med øks, bord og listverk ble håndhøvlet, foruten tjærebreding og restaurering av gamle vinduer. mm. Vi vil vise noen av disse teknikkene på våre åpne dager.

Lørdag 23. juli 2022, kl.12:00 – 16:00 vil vi tjærebre taket på et hundehus som elever fra Tofte ungdomsskole laftet høsten 2020. Vi skal dele steinblokker med «kiler og blekker» etter en teknikk som Helge Berg viste oss for noen år siden. Det vil bli fyrt i essa for mulig smiing og vi vil kanskje få demonstrert saging av materialer på gårdssaga.

Lørdag 20. august 2022, kl.12:00 – 16:00  har vi vært heldig og avtalt med rådgiver i Buskerud Bygningsvernsenter (Viken); Ivar Jørstad, at han skal komme og vise hvordan bjelker ble formet med øks i tidligere tider. I tillegg blir det demonstrert håndhøvling av bord og lister, samt vist andre typer arbeidsteknikker.

Vi håper dette vil friste til et besøk og ønsker alle velkommen!