Hurum-ulykken

Halepartiet fra det styrtede flyet.

20. november i 1949 styrtet et fly med 27 jødiske barn ombord i skogen i Hurum. Til sammen 34 personer omkom i ulykken. Den eneste overlevende var den 12 år gamle gutten Isac Allal. Foruten barna som omkom, var det fire besetningsmedlemmer fra Nederland og Sverige og tre sosialarbeidere fra henholdsvis Norge, Tunisia og Israel. Den norske sosialarbeideren var Anne-Lise Schwartz Jensen.

Flyulykken gjorde et enormt inntrykk på det norske folk og dannet utgangspunkt for det sterke Israel-engasjementet i arbeiderbevegelsen.

12 år etter ulykken, i 1961, ble det innviet en minnelund på ulykkesstedet. Det ble da plantet 34 israelske pinjer, en for hver av de omkomne, og en minneplate ble avduket. Det er også blitt reist en bauta på Freiborg til minne om ulykken.

Isac Allal vendte tilbake på et besøk til Hurum i 1971 og deltok da på en minnestund på ulykkesstedet.

Før minnestunden var over ville Isac ha navn og adresse på de to som fant han, Toralf Hagen og Hilding Martinsen. Det var hans far som hadde bedt om dette, for han ville risse navnene inn i klagemuren i Jerusalem. Isac Allal døde i februar 1987, 47 år gammel. Denne alderen stemmer ikke med at han var 12 år da ulykken skjedde. Trolig er det riktig, slik han hevdet under samtalen med Hagen og Martinsen, at han måtte legge noen måneder på alderen for å få være med på turen til Norge i 1949.

Se veibeskrivelse på i video her

Kart fra Storsand/Børsand – for de som vil besøke minnestedet der flyet falt ned. Kortest vei er å gå fra den gamle saga på Burud, til høyre i stikryss etter 50 meter. Deretter følg veien rett sydover – og gå forbi veien som tar av til værstasjonen. Ca. 100 m før man kommer til hytta Kjellsbu  – tar det av en sti til venstre. Her står et skilt merket: «Minnelund». Følg denne stien sydover over Kjellsmosan, ca. 500 meter. Det går også an å gå inn bomveien fra Grønnsand og ta av bomveien opp til Kjellsbu når man har passert Svartvannene.
Last ned høyoppløst PDF-versjon for utskrift her.
Kommunekart fra Storsand. Last ned en høyoppløst PDF-fil for utskrift.