6. juni 2019.
Telemarkskanalen er kanskje en av Norges mest fasinerende turistattraksjoner. Den strekker seg 105 km fra den vakre Telemarksskjærgården like inn til foten av Hardangervidda. Ved hjelp av 18 slusetrinn fordelt på 8 sluseanlegg løftes båten 72 m.o.h. opp til Flåvatn.
Øvre Verket er en samling arbeiderboliger oppført på begynnelsen av 1800-tallet. De rødmalte husene ble bygget av Cappelen-familien som boliger for arbeiderene ved Ulefoss Jernverk. Øvre Verket representerer et viktig kulturhistorisk minne fra den tidlige industrialiseringen i Norge og ble fredet som kulturminne i 1982.
Etter at bussen fra Liens Turistbusser hadde plukket opp de som skulle være med gikk turen vestover til Kongsberg og over Meheia. Vi kjørte videre gjennom vakre landskap forbi Notodden, Gvarv og til Ulefoss, hvor båten hadde avreise vel halv elleve og vi startet på dagens store opplevelse. Vi fikk være med på sjarmøretappen, som er strekningen fra Ulefoss til Lunde. Den går opp sluser med steinmurte vegger, forbi små hus med den typiske kanalarkitekturen, gjennom trange kanalløp og i sakte fart ved foten av stupbratte fjell. Om bord fikk vi servert karbonadesmørbrød og kaffe. Et kraftig regnskyll feide inn over dekket underveis, men de fleste berget seg under tak. Vi ankom Lunde ved ett-tiden. Så gikk turen tilbake til Ulefoss og Øvre Verket. Ved ankomst Øvre Verket ble det vartet opp med lunsj/middag på Spiseriet, restauranten på Øvre Verket (elgkarbonader igjen). Deretter møtte vi maleriske og kunnskapsrike Oline som fortalte oss om livet på Øvre Verket, et klassedelt samfunn som har blitt til en moderne, interessant landsby. Etter en spasertur rundt i hagen med besøk i suvenirbutikk og inne i de gamle rødmalte husene, var det på tide å vende nesen hjemover mot Hurum igjen. Over Meheia og forbi Kongsberg vartet værgudene opp med et riktig spektakulært tordenvær inkludert skurer av skikkelig høljeregn.
Trivelig tur sammen med glade historielagsvenner!