Søsterkirkene og Kistefos 29. juni 2021

Søsterkirkene (Foto: Visit Innlandet)

Avreise fra Hurum med Th. Liens Bussreiser den 29. juni. Vi var totalt 27 deltakere og avreisen foregikk i fint vær.

Vi startet besøket på Granavolden Gjæstgiveri som har vært en del av historien i mer enn 360 år. Her fikk vi servert kaffe og deilige karbonadesmørbrød før turen gikk til Søsterkirkene som lå like ved.

Begge kirkene ble trolig bygd på 1100-tallet. På den tiden var det vanlig at kirkene fikk et katolsk helgennavn. Den største er kalt opp etter biskop Nikolaus av Bari, skytshelgen for de reisende, mens den minste ble kalt Mariakirken – etter Jesu mor.
Der fikk vi en guidet tur inni kirkene med mye historie, for sagnet sier at det var to søstre som var uvenner og måtte ha hver sin kirke, men i middelalderen var det ikke uvanlig at det ble bygget flere kirker tett inntil hverandre, men med forskjellig funksjon.  Aasmund Olavsson Vinje er begravet på kirkegården her – og det ble i 1873 reist et monument over Vinje foran Nikolaikirken.

Bussen kjørte oss så tilbake til Jevnaker og Kistefosmuseet der vi fikk oppleve arkitektur i verdensklasse, industrihistorie, kunstutstillinger og en imponerende skulpturpark i naturskjønne omgivelser. Vi startet besøket med en omvisning før vi gikk på egenhånd og nøt det hele.

Kistefosmuseets berømte bygg «The Twist». (Foto: Bladt Industries)

Til avtalt tid møtes vi i bussen og kjører til Ringerike Gjestegård hvor vi fikk servert middag med dessert og kaffe før turen gikk tilbake til Hurum.