Mjøsa rundt 3. august 2021

Domkirkeodden (Foto: Geir Ove Andreassen)

Endelig ble det igjen mulig å reise på tur flere sammen! Gledelig var det derfor å få innbydelsen fra Hurum Historielag til tur til hyggelige og interessante steder ved Mjøsa. Transporten ble, som vanlig, besørget av Th. Liens Turistbusser.

DAG 1 – 03.08.21

Pga corona-restriksjoner hadde vi kun lov til å være 31 personer på bussen og på samlinger. Bussen gjorde avtalte stopp for å plukke opp deltakerne rundt på Hurum – og fra siste stopp i Sætre reiste vi kl. 08:15. Etter å ha passert Oslo, ble det en komfort-stopp på Nebbenes med tilbud om kaffe & vafler.

Neste stopp var på Hoel Gård ytterst på Nes-halvøya. Vertskapet, familien Sandberg, har nylig flyttet til kårboligen. Gården er levende med egen produksjon av kylling, korn, frø og poteter – i tillegg til turismen, som har ført til utallige besøkende siden 1993.

Vi ble servert en nydelig lunsj: Kyllingfilét (marinert) og poteter. Dessert: rabarbra og jordbær med krem. Måltidet var laget av en kokk fra Brimis stab.

Turen gikk deretter til Prøysen-muséet og huset der Alf Prøysen vokste opp. Vi fulgte veien som var inspirert av Sønnavindvalsen med hatter og silkeslør til pryd på skigarden, riktig stemningsfullt. Det ble tid til en liten konsert på tunet, med landskapet bak som den flotteste og ekte kulisse.

Vi ble installert på Hotel Victoria i Hamar før bussen kjørte oss til Atlungstad Brenneri. Der ble vi servert meget mør entrecôte med tilbehør, og de som ville, kunne bestille akevitt fremstilt av mandelpoteter. Etter middagen fremførte Unni på fremragende Hedemarksdialekt
«Tilståelsen» fra onger er rare av Alf Prøysen, og avsluttet med sangen Soltrall. Det ble en meget hyggelig kveld med mye latter.

Noen av deltakerne spaserte en tur på bryggene da vi kom tilbake til hotellet for bl.a. å se det berømte stupetårnet som ble meget dyrere enn budsjettert.

DAG 2 – 04.08.21

Etter frokost på hotellet ble vi kjørt til Domkirkeodden. Mange av deltakerne hadde vært der tidligere, og fant at meget har skjedd med restaurering av kirken og bygningene. Vi var inne i domkirken som nå har et enormt glasstak over seg. Vår unge guide var meget flink til å synge og fikk til fulle demonstrert den fantastiske akustikken. Det er en stor opplevelse å rusle rundt i ruinene og bl.a. tenke på hvordan så store steiner kan ha blitt brukt som byggemateriale, det må ha vært en kjempestor og sterk arbeidsflokk!

Siste planlagte stopp var middag ombord i Skibladner på tur over til Gjøvik. Bord var nydelig dekket under dekk og laksen med poteter og Sandefjordsmør smakte meget godt. Noen ble fortalt at 2,6 tonn laks fra Kristiansund ble servert i løpet av en sesong!

Siste komfort-stopp på hjemveien ble i Hole, med muligheter for en benstrekk samt noe å leske seg med.

Tusen takk for et fin-fint opplegg – og ikke minst takk til vår eminente reiseleder; Aslaug Nora Ask!

Vi håper det ikke blir lenge til neste tur!