Den 27. september reiste 20 medlemmer av Hurum Historielag til Goslar i Hartz. Turen gikk med Th. Liens Turistbusser. Første stopp var Hjortneskaia i Oslo hvor vi gikk om bord i Color Magic. Etter at alle hadde funnet sine lugarer ble det felles lunsjbuffet i restauranten. Det ble servert god mat og vi hadde en fin båttur ned til Kiel.
Da Color Magic ankom Kiel hadde vi spist en god frokost og var klare for bussturen nedover til Goslar. Det ble noen forsinkelser underveis pga. veiarbeid og vi kom i saktegående kø her og der, men ca. kl. 17.00 var vi framme ved Hotel der Achtermann i Goslar. Vi sjekket inn på hotellet og etterpå ble det guidet tur rundt i gamlebyen med en norsktalende guid. Han fortalte om gruvedriften som gjennom historien hadde vært så viktig for byen. Og om de tyskromerske keiserne som ankom byen med hele sitt store følge og som ikke bare skulle ha utbytte av gruvedriften, men også om lokalbefolkningens plikt til forpleining og oppvarting av alle de tilreisende! Ofte gikk dette ut over byens innbyggere og bøndene rundt som ikke hadde nok mat til seg selv når keiserens følge hadde reist videre. Vi fikk også med det fine klokkespillet på Markt plass med figurer som henspilte på byens historie som en gruveby.
29. september gikk dagens utflukt til Rammelsberg Museum og gruver. Her fortalte vår tyske guid om den nær tusenårige gruvedriften og om det harde arbeide det var i gruven gjennom tidene. I gruven fant de langt flere slag metaller enn det som er vanlig. Her var blant annet sølv, kobber og litt gull. Etterpå ble det tur med tog inn i gruven hvor vi fikk sett hva slags utstyr som var brukt opp gjennom tidene for å bryte fjellet. Vel ute av gruven så var det tid for å se på stein og mineralsamlingen til museet. Tilbake i Goslar var tiden inne for lunsj og noen timer på egenhånd rundt i byen.
30. september ble det utflukt til Quedlinburg. I likhet med Goslar og Rammelsberg gruver står også denne byen på Unescos verdensarvliste. Det ble en guidet tur i byen med mye vekt på hvordan de flotte bindingsverk husene ble bygd gjennom tiden. Denne dagen ble det også tid til en tur med tog til Brocken det egentlige Bloksberg. Før togturen ble det tid til en hyggelig lunsj bortenfor jernbanestasjonen der vi skulle gå på toget opp til det 1100 meter høye Brocken. Det dampdrevne veteranlokomotivet dro vognene oppover mot Brocken mens vi hadde utsikt til mange tusen mål med ødelagt og død skog. Trist og se fordi Nasjonalparken Hartz har hatt mye fin og vakker natur med frodig skog, men tørke og granbarkbiller har ødelagt mye. Noen hekser så vi ikke noe til, men mange turister på en fin dag var det. Etterpå ble det en busstur gjennom nasjonalparken før vi var tilbake på hotellet og middag.
1. oktober var det tid for hjemtur, men vi rakk en tur innom Schleswig for en god lunsj og en tur innom Slott Gottorf med barokkhage, den gottorpske kjempeglobus og museum inne i slottet. Denne dagen regnet det og ikke alle hadde paraply eller regntøy så vi delte oss. Noen var inne på slottet og andre var ute. Det ble uansett en fin opplevelse før turen gikk videre til Kiel og tur med Stena line til Gøteborg. En god middagsbuffe om bord og hyggelig samvær utover kvelden ble det på båten underveis.
Selv om de fleste av oss ikke så noen hekser, var det noen som fikk med seg ei hjem. Slik fikk heksa Kari et nytt hjem på Tofte hos Arne som falt for hennes blide oppsyn.
Det ble en tur innom Nordbysenteret på vei hjem fra Gøteborg. En takk til Lien for en fin tur, hyggelig og kunnskapsrik guide Wolfgang, og en hyggelig og flink sjåfør Jonny.
Kåre Pettersen